Szada 21. Század

Friss topikok

  • Barigabi: Tisztelt Rába úr! 2111 Szada januári számában megjelent egy "szimpatikus" írás a nyugdíjvagyonunk... (2011.02.28. 20:27) NYUGDÍJ-PÉNZTÁRTAGOK! ELŐRE!
  • Barigabi: barigabi@fibermail.hu (2010.10.01. 08:40) TIZENÖT NAP

Linkblog

2004-ben írtam. AKTUÁLIS?!

2010.09.19. 09:34 RÁBA GYÖRGY

Kedves Olvasó, ezt a tanulmány -.tervet 2004-ben írtam.
Nem ma volt.
Döntse el Ön, aktuális-e még?
Mi több, aktualizáljuk együtt.

 


"""Előre tekintünk


Helyzetben vagyunk

2006 őszén, azaz kettő esztendő múlva, újra az urnákhoz járulunk, hogy megbízzunk néhány embert azzal, vezesse és képviselje a községet, vezessen és képviseljen minket, szadai polgárokat.  Ez a választás már az ötödik lesz a rendszerváltás óta, de az első, amikor valódi tétek is forognak a kockán. Miért gondoljuk mindezt? Azért, mert magától értetődő volt, hogy a hagyományaihoz, értékeihez hű, a munkát megbecsülő, dolgos szadai őslakosság 1990-ben és 1994-ben bizalmat szavazott néhai Nádaski Lászlónak, aki a ’70- es évek közepétől volt a település első embere. Logikus volt, hogy az Ő váratlan halála után, 1998 őszén, az akkori helyi ellenzék vezére, Vécsey László vehette át a hivatalt, amit 2002-ben ügyes kommunikációval, szómágiával meg is tartott. Nádaski László esetében a folytonosságra, a már ismert emberre szavazott a falu, nem politikai hovatartozás, hanem a jól felfogott helyi érdekek szerint, a váltáskor pedig egy, a faluhoz szintén sok ezer szállal kötődő, tehetséges fiatal értelmiségit emeltek a voksok a magas posztra.

Az úgynevezett baloldal, mint politikai tényező, jelen van ugyan a faluban, de áttörésre nem volt képes sem ’98-ban, sem 2002-ben. Ennek számos oka van. Az egyik legfontosabb ok az, hogy kistelepülésen listás választás nincs, így a személyes ismertségek, elismertségek döntőek, a külső pártfogók háttérbe szorulnak, csakúgy, mint a pártszimpátiák. A helyi baloldal, vagy mondjuk úgy, a polgármester ellenzéke nem termelte ki még azt a személyt, aki sikerrel vehetné fel a küzdelmet 2006 őszén. Pedig szükség lenne rá, és jó esélyei lennének! Ezért már most kérjük, várjuk az ön-és közjelölteket, a javaslatokat, hogy 2006-ban felkészültek legyünk. Nem pusztán szavazógépet, hanem testületet szeretnénk választani, olyan emberekből, akik magas színvonalon tudják támogatni a terveket, akik megálljt parancsolnak szabálytalan, megengedhetetlen folyamatoknak, és akiknek saját, önálló, kiérlelt és végrehajtható ötleteik is vannak. Olyan testületet szeretnénk, mely szervezetben minél kevesebb szerepet kap az éppen aktuális politikai kurzushoz való viszony, sokkal inkább a település feladatai megoldásának fontossága. Járdának, útnak, iskolai férőhelynek, óvodának, bármely párt választási győzelme után, mellett szükség van.


Múlt, Jelen, Jövő

A változást óhajtók között nem csak politikai ellenfelek vannak, hanem olyanok, akik a beváltatlan ígéret-halmazt, a ragyogó jövővel kecsegtető szó-dömpinget csak úgy tudják számon kérni, ha megvonják a bizalmat azoktól, akik csak ígértek, ígértek, s azoktól is, akik ehhez szolgalelkűen asszisztáltak. Szerencséje van a szadai választópolgárnak: Polgármester úr 2002-ben kiadott Múlt, Jelen, Jövő című, igényes választási kiadványa mindent tartalmaz. Múltat, jelent, és jövőt. Igaz, hogy a valódi múlt, jelen és jövő köszönő viszonyban sincs azzal, amit ott olvashatunk, de ez nem baj, mert így sokkal könnyebb szembesíteni a vágyakat, az ígéreteket a tényekkel. Nem keressük az olcsó sikereket, ezért a kiadvány és a valóság összevetése során csak egy-egy példát említünk. Kérjük, hogy akiknek módja van a veretes mű áttanulmányozására, tegye meg, és maga vesse össze a lázálmokat és a valóságot.

A választási kiadvány 17. oldalától olvashatjuk a „Polgármesteri ajánlat a 2002-2006 közti időszakra” című ötlethalmazt. Ebben a fejezetben konkrét, kézzel fogható, számon kérhető terveket ír le a falu első embere, vélhetően felelőssége teljes tudatában. Szemezzünk a kiemelt feladatok, tervek között!

Kiemelt fejlesztési irányok           
Egyéb fontos fejlesztések

Csatornahálózat teljes kiépítése        
Székely Bertalan út és csatlakozó       
útjainak felújítása                    
Közvilágítás rekonstrukciója
Községi útprogram 

Buszmegállók felújítása
Ravatalozó építése
Faluközpont fejlesztése
Új iskola, új óvoda építése
Területvásárlások
Hulladék-ártalmatlanítás

 

Nem lenne tisztességes, ha azon polemizálnánk, hogy mi valósult meg- akár időarányosan-, és mi nem. Tény, hogy az itt felsorolt 10 kiemelt vagy fontos fejlesztésből egyelőre egy valósult meg- részben, igaz, ez nagyon fontos terület: a csatornázás. Ezt a sikert azonban jelentősen rontja a Társulattal való minősíthetetlen viszony, a jelentős számú illegális csatorna-használat, a rá nem kötött háztartások riasztó aránya, a helyi számlára befizetett díjak körüli bizonytalanság.

Sokkal nagyobb baj azonban, hogy teljesen reménytelen új iskola, óvoda beruházása, egyelőre még a területszerzés is bizonytalan. A Faluközpont kialakítása, kialakulása lázálom, a 2003-ra elkezdeni tervezett üzletház-beruházásról szó sincs, a tervben szereplő Dózsa Gy. Út- Rákóczi út- Postaköz területre tervezett parkolók, őstermelői kispiac, banki funkció sehol nincs, hacsak nem a fiókok mélyén.   A Székely Bertalan út tragikus állapotban van, a bekötő utakról nagyobb esők után ugyanúgy dől ki a sár és homok, mint 5-10 éve. Hulladékhasznosítás-ártalmatlanítás, buszmegálló-rekonstrukciók? Ugyan, kérem!

További kritika helyet néhány hozzászólásból idézünk, olyan szadaiaktól, akikkel újra elolvastattuk a kiadványt.

„ A tervet olvasva, azt hittem, milyen jó lesz nekünk. Aztán láttam, hogy már egy csomó dolognak kész kéne lennie. Szerintem reménytelen.” ( B.A. 19 éves, tanuló)
„ Nem tudom, miért kellett ennyi mindent vállalni. Ez zsákutca”. ( S. P. 57 éves)
„Kár volt Lacinak ennyit akarnia. Most majd kinevetik.” (K. Z. 42 éves.)
„ A terv és a valóság ég és föld.( P.G. 45 éves.)

Valószínűleg más véleményeket is hallhatnánk. Biztos, hogy nem kizárólag belső, hanem külső tényezők is akadályozták a tervek megvalósulását. Az azonban kétségtelen: a terv rossz volt, álmokat és nem realitásokat tartalmazott, félrevezette a lakosságot, szinte mindent megígért, és szinte semmit nem teljesített.

 


A továbblépésről

Ahhoz, hogy egyáltalán szóba kerülhessen a jövő, le kell zárni a múltat, és meg kell határozni prioritásokat.
El kell dönteni, milyen irányban képzeljük a fejlődést, és főképp, kikkel, kivel képzeljük azt el.

Milyen polgármestert képzelünk el? 
Milyen embert képzelünk el polgármesterként?
Kik lehetnek testületi tagok?
Mik legyenek a prioritások?


Nem szeretnénk, ha a falu vezetője képmutató lenne.

 

Nagyon visszatetsző, ha valaki farizeus módon már beiktatása előtt látványosan letétbe helyezi maga és családtagjai vagyonnyilatkozatát, - amire akkor még semmi nem kötelezi-, majd két cikluson átívelő tevékenysége egyik legnagyobb beruházási sikere a saját szántóföldjének mini-lakóparkká alakítása.

Ugyanígy, álszent dolog, ha a felelős vezető szóban megállapodik egy intézményvezetővel arról, hogy vezetői megbízatása megszűnése ellenére foglalkoztatása biztosított, és szó sincs az ellene folyó fegyelmi eljárásról, majd két hét múlva fegyelmivel elbocsátja a nyugdíjkorhatárhoz közel álló közalkalmazottat.


Nem szeretnénk, ha a falu vezetője nem látna tovább az orránál.

Nem vall előrelátásra, ha felszámolnak, elüldöznek egy kis szolgáltatót a főútról azért, mert a területre üzletház épül majd, viszont az adott területen 4 éve semmi sem történik. Hasonlóképpen, tervszerűtlenségre utal, hogy bár már 1999.-ben súlyos elmarasztalásban részesült a Székely Bertalan útra befolyó sár- és homoktengerről író helyi lakos, a sár-és homoktenger az óta is, minden nagyobb esőzésnél elönti a becsatlakozó utcák torkolatát. Szinte nevetséges, hogy a falu közepén lassan 20 éve ott csúfoskodik egy jobb sorsra érdemes telek-együttes, egy olyan vagyonelem, mely hasznosításával már réges-régen kialakítható lett volna a faluközpont, egy kis piac, egy rendes parkoló, vagy bármi más.


Nem szeretnénk, ha a falu vezetője hagyná elveszni értékeinket.


Szada csöndes, nyugodt, kissé zárt, értékeit őrző, ápoló közösség évszázadok óta. Az elmúlt évtizedek drámai változásokat hoztak környezetünkben. Szada azonban ugyanaz maradt a legutóbbi időkig. Az agglomerációs nyomás, a település vonzereje, a földtulajdon- szerkezet átalakulása miatt azonban itt is elkezdődött a „telkesítés”. Ez jó. Az erőszakos iparosítás azonban már nem. Szadán van néhány ipari üzem. Működnek, munkát adnak. Jó. De ebből ennyi éppen elég. Szada sok mindenre alkalmas, de ipari üzemek telephelyének a legkevésbé. Ha már percemberkék magánérdekei érvényesítése miatt, a falu szorult pénzügyi állapota miatt ki is alakult egy ipari park, itt az ideje kimondani: nem kérünk több üzemet. Nem örülnénk, ha a következő vezetés is addig cserélgetné a falu egyes jó fekvésű telkeit, amíg minden résztvevő jól jár, kivéve a községet.

Nem fogunk még egyszer „bedőlni” a mesés jövő ígéretének.

Éppen elég volt kétszer.   A mesés jövő bolseviki trükkje annyiszor bejött már a történelem folyamán! Itt az ideje, hogy ne a szívünkre, hanem az eszünkre hallgassunk majd, mert jó dolog ugyan, ha az ember lelkét hájjal kenegetik, de ma, 2004-ben, már a realitás a fontos. Nem kérdés, hogy mára már elmúlt a „lelkes, kedves, aranyos, jó családapa, rendes ember” jelzőkkel illethető helyi politikusok kora. Önmagában ez már kevés. Megfontolt szakemberekre, a saját területükön magas szintű teljesítményre képes, közismert polgárokra van szükség, erős, jól képzett apparátussal. Koncepcióra van szükség, döntésekre, és a döntések végig vitelére. Karizmatikus, a falut hitelesen képviselő vezetőre van szükség, aki nem aktatáskából politizál, hanem a mögötte-mellette álló erős testület döntéseit hajtja végre.


Nem elegendő, ha a vezető kiépíti saját klientúráját.


Magától értetődik, ha egy vezető megbízható, általa ismert emberekkel veszi magát körül. De ha ezek az emberek a saját területükön nem bizonyítanak, gyengék, netán kárt is okoznak, akkor nincs más hátra, mint határozott cseréket végrehajtani. A 21. század új feladatokat ad, új kérdéseket vet fel, új válaszokat követel. A Pest-környéki státusz komoly elvárásokat ró ránk, a kitelepülők és az őslakosság összhangjának megteremtése nem könnyű. A jó vezető stabil kapcsolatokat ápol a helyi erőkkel, igyekszik a helyi vállalkozásokat, vállalkozókat helyzetbe juttatni, akkor is, ha magánemberként talán nem mindenkivel van tegező viszonyban. Az elvtelen, urambátyám-stílus, a látszatdemokratizmus legyen végre a múlté.

Mit tartunk nagyon fontosnak, mik a mi prioritásaink?

Az új polgármester-jelölt tegye le az asztalra a 2006-2014 közti, két ciklusra szóló, hosszú távú tervét, 2-2 éves bontásokban, úgy, hogy a terv pénzügyi, forrásoldalról is láttatva legyen. Álmokat, vágyakat ne választási programban, tervekben adjon közre. Az új testülettel mihamarabb adjon ki rövid- közép- és hosszú távú terveket. Természetes, hogy a pénzügyi terv országgyűlési döntéseken alapul, de jelentős helyi források, saját források is rendelkezésre kell  hogy álljanak.

Ezen belül elvárjuk, hogy:
• Támogassa a falusi turizmus, a wellness – turizmus minden formáját.
Szada tálcán kínálja magát erre a célra. Sokkal jobb lenne lovas turistákkal, homokfutókkal, nagycsaládos nyaralókkal találkozni a falu dombjain, mint ipari üzemekkel. Fejlesztéseink fő iránya a turizmus kell, hogy legyen. Céltalan, ha a falu számos pontján, nagy értéket képviselő telek-együttesek, kiserdők sorjáznak, semmilyen hasznot nem hozva se a tulajdonosnak, sem a település egészének. A Szőlőhegy, a Margita kiválóan alkalmas mini- szálloda, panzió, lovas-fogadó létesítésére. A szomszédban előbb-utóbb csak kiépülő gyógyfürdő vendégei akár Szadán is szállásra lelhetnek. 

• Támogassa és kezdje meg a falut elkerülő út építtetését.
8 éve hallunk erről. Semmi, de semmi nem történi ez ügyben, ami akkor is hiba, ha tudjuk: egyedül nem tudja a község ezt a kérdés megoldani. Ide tartozik néhány katasztrofális állapotban lévő saját kezelésben álló út felújítása. Évek óta túlélési gyakorlat átkelni a Dózsa György út két oldala közt. Nevetséges, hogy nálunk 6 autó képes kiépített parkolóban parkolni. Csak jelezzük, hogy a polgármesteri kiadvány Szabadság úti parkolóról ír: nem találjuk. Van viszont a „Semmibe vezető járda”.

• Kezdeményezze az egészségügyi ellátás korszerűsítését, új körzeti orvosi állás kialakítását.
Nem várhat tovább ennek a feladatnak a megoldása. A lakosság egészségügyi ellátása nem magánügy. Rendezze kapcsolatunkat a Misszióval, a falu nevében kapcsolódjon megelőző programokhoz. Rendezze a falu kapcsolatát a szomszédos várossal. Itt az ideje, hogy a személyes érdekeken, sértődéseken, sértettségeken túllépve, a településnek normális, hasznos kapcsolata legyen Veresegyházzal.    


• Állítsa helyre az ÁMK tekintélyét.
Állítsa meg, akár vezetőváltás segítségével, az általános iskola színvonalának zuhanását. Nem indokolható a gyerekek elvándorlása, a csökkenő beiratkozás. Hasson oda, hogy nőjön a fegyelem, intézkedjen, hogy a napi politika ne kerüljön az iskola falai közé. Jelölje ki az új óvoda helyét, rendeletben rögzítse a Székely- kert státuszát. Valóságos terveket készíttessen óvoda- és iskolaépítés tárgyában.

• Intézkedjék egy pályázatfigyelő- és készítő csoport felállításáról.
Részben saját állományából, részben megbízásos alapon, alakuljon erre a célra egy gyorsreagálású csapat, mely minden önkormányzati célú lehetőséget megpályáz! A szükséges saját erő biztosítására jelölje meg azokat az ingatlanjait, vagyonelemeit, melyeket szükség esetén forrás biztosítására fel tud használni. Ebben a körben elvárás, hogy álljon készenlétben a település saját tulajdonú társasága, hogy olyan pályázatokon is indulhassunk, melyeget gazdasági társaságoknak írnak ki. Tudomásul kell venni, hogy ez a fejlődés egyik iránya.


Sorolhatnánk még. De nem adunk több tippet egy választási program megalkotásához. Vita-anyagnak szánjuk a leírtakat, étvágygerjesztőnek. Várjuk a tenni akarókat, az ötletmestereket, a felkészülteket, egy-egy szakterület képviselőit. Leveleiket, megjegyzéseiket a rubner01@gmail.com címre kérjük.


Amiben ország-elsők vagyunk

Szadán a legmagasabb az 1000 főre eső emlékhelyek száma, jelenleg mintegy 6. Nem panaszkodhatunk. Van emlékhelye 1848-nak, a Homokvárnak, a királykisasszonyt szoptató dajkának, 1956-nak, a település két bejáratánál is hatalmas emlékkő fogadja a vándort, ott áll az út mentén Szent Jakab szép faszobra is, szóval, emlékhelyben nincs hiány.

• Szadán van az ország egyetlen olyan cserkésztábora, ahol soha az életben nem táborozott egy fia cserkész sem. Át is alakították lakóparkká.

• Szada az ország egyetlen települése, ahol úgy kötöttek egyezséget a „kisparasztok”, és a nagygazdák, hogy amiből nekik 1 egység jutott, abból a nagyoknak 10. Vagy 100. Ebben a mesében jól megfért egymás mellett a juhász meg a farkas. Együtt falták fel a bárányokat.

• Szada az egyetlen települése az országnak, ahol az ipari parkot nem a legjobb közlekedésű helyre és nem a faluközponttól minél távolabb telepítették.

• Szadán működik az egyetlen pálya nélküli golf-pálya.

• Szadán olyan „művészeti iskola” van, ahol szó sincs művészetekről. Helyette inkább szövés, fonás, agyagozás, talán még lóról nyilazás is. Hátrafelé.

Nézzünk körül, nézzünk magunkba, és induljunk el. Lehetőleg előre. """

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
EZT TEHÁT 2004-ben írtam. ÉS? MI VÁLTOZOTT? 2010 VAN, EMBEREK! ÉBRESZTŐ!

HA SOHA NEM LÉPSZ, HA SOHA NEM DÖNTESZ, AKKOR SEMMI NEM TÖRTÉNIK!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Szólj hozzá!

Címkék: választás györgy önkormányzat képviselő polgármester rába

A bejegyzés trackback címe:

https://rabagyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr212306811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása